Dacia Logo

Egzoz Emisyon Ölçümü Güngören

Egzoz Ölçüm Güngören

Servisimiz çevre bakanlığından onaylı, yetkili egzoz emisyon ölçüm istasyonudur. 

Her marka ve model aracın egzoz emisyon ölçümü yapılmaktadır. 

2024 yılı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı egzoz emisyon ölçümlerine ilişkin birim fiyatları belirlenmiştir. Bu kapsamda: Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Bedeli K.D.V. Dahil 256 TL (163 TL Bakanlık Payı, 93 TL İstasyon Payı)’dir. 

TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından vize alacak araçların öncesinde egzoz muayenesi yaptırması gerekir. 2023 yılında muayene ücretleri 180 TL iken 2024 egzoz muayene ücreti 256 TL olarak belirlenmiştir. Tüm motorlu araçların muayene ücretleri aynıdır fakat muayene süreleri değişmektedir.

Egzoz muayenelerinin geçerlilik tarihinden sonra yaptırılmaması halinde gecikme cezası kesilmektedir. Egzoz muayene gecikme cezası 2023 yılı itibariyle 6 bin 227 TL olarak belirlenmiştir. Bu ceza diğer trafik idari para cezaları gibi ilk 15 gün içinde ödendiği takdirde yüzde 25 indirime tabidir.


2872 sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ (2024/1) kapsamında, 1/1/2024 – 31/12/2024 tarihleri arasında Çevre Kanunu 20 (a) maddesine göre uygulanacak cezalar aşağıda belirtilmektedir:

• Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 9.943 TL

• Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan ve standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine 19.897 TL

• Egzoz gazı emisyon kontrol sistemi (katalitik dönüştürücü, dizel partikül filtre vs.) çalışmayan veya devre dışı bırakılan araçlar için 9.943 TL  

https://egzoz.csb.gov.tr/Themes/egzoz/Pages/default.aspx

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetki belgesi almış Yetkili Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm İstasyonlarında araçlarınızın Egzoz Gazı Emisyon Ölçümünü yaptırabilir, aracınız için Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Raporu alabilirsiniz.

Aracınızın egzoz gazı emisyon ölçümünü 81 ilde yetki belgesi almış özel servisler (Yetkili Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm İstasyonları) ile tüm sabit TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarında, gezici istasyonlarda ve TÜVTÜRK Antalya, İzmir ve Fethiye’de bulunan motosiklet muayene istasyonlarında yaptırabilirsiniz.

İstanbul Güngören veya çevresinde yaşıyorsanız, servisimizde bu ölçümü yaptırabilirsiniz.

Aracını egzoz muayenesine götürecek araç sahiplerinin araçlarının tescil belgesi ve nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport gibi belgeleri götürmeleri gerekir.

 

Egzoz muayenesi yaptıracakların araçlarının egzozlarında herhangi bir sorun olmaması gerekir. Herhangi bir sorun varsa araç tamir edildikten sonra muayeneye sokulmalıdır.

Trafik kontrollerinde aracın muayeneye girilmesine karar verilirse araç sahibinin egzoz muayene işlemine girmesi gerekir.

Egzoz ölçümü sırasında herhangi bir sorun varsa veya yetersiz özellikler bulunduysa pul ve ruhsat verilmemektedir. Bu durumda egzoz gazı ölçüm raporu verilir ve araç sahibinin bu raporu taşıması gerekir. Sürücüler, TÜVTÜRK ve e-Devlet üzerinden online olarak egzoz ölçüm raporuna ulaşabilirler.

Aracın muayeneye girmeden önce yetkili servis kontrolünden geçirilmesi faydalı olacaktır.

Ölçüm öncesi; egzoz sistemi üzerinde yer alan delik ve çatlakların onarılması, bağlantı noktalarının sağlam olması, “Katalitik Konvertör”lü araçların konvertörlerinin sağlam durumda olması gereklidir.


Egzoz sisteminde oluşabilecek bu ve buna benzer sorunların giderilmiş olduğunu mutlaka kontrol edin. Egzoz sistemi kusurlu olan araçların ölçümleri onaylanmaz.


Egzoz sisteminde yukarıda sözü geçen sorun ya da sorunların mevcudiyeti, ölçüm sırasında emisyon değerlerini belirlenmiş sınırların dışında gösterir ve ölçüm sonuçlarını olumsuz etkiler.

Aracınızın periyodik bakımının yaptırılmış olması da aracın ölçüm sonuçlarını olumlu etkilemektedir.

Çevresel Etkilerin Azaltılması: Egzoz emisyonları, atmosfere zararlı gazların salınmasına neden olabilir. Egzoz emisyon pulu, bu gazların miktarını kontrol altına alarak çevresel etkileri azaltmayı amaçlar.

Hava Kalitesinin Korunması: Araçların düzenli olarak kontrol edilmesi ve emisyon standartlarına uyması, hava kalitesinin korunmasına katkı sağlar.

Hususi (Binek) ve Resmi Otomobillerde: İlk üç yaş sonunda ve sonrası her iki yılda bir ölçüm yapılmalı. Diğer Motorlu Taşıtlar: İlk bir yaş sonunda ve sonrasında her yılda bir defa yapılmalıdır. 

Tarım ve Orman Traktörleri, Motosiklet ve Mopedler ve 1979 model yılı ve öncesi dizel motorlu taşıtlar, Hibrit ve Elektrikli araçlar ile Hidrojen Yakıtlı araçlar Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm işleminden muaftırlar.

Ölçüm sonucu onaylanmayan olumsuz sonuçlanan araçların 1 ay içinde aynı ölçüm istasyonunda sadece 1 adet ölçüm tekrarı hakkı vardır ve aynı istasyonda ücretsiz ölçüm tekrarı yaptırabilmektedir.

Ancak; ölçümü olumsuz sonuçlanan araçların 1 aylık ölçüm tekrarı hakkı devam etse de 7. günden itibaren trafiğe çıkmasına izin verilmemektedir.

Görüşmeyi Başlat
💬 Nasıl yardımcı olabilirim?
Merhaba 👋 Whatsapp üzerinden bize ulaşabilirsiniz.